„Гледај Вебинар – буди безбедан“

Пројекат „Гледај Вебинар – буди безбедан“

Основна школа „Нада Пурић“ укључила се у Пројекат „Гледај Вебинар – буди безбедан“, који је спроводила Фондација „Тијана Јурић“, а подржала и Фондација „Теленор“. Пројекат је имао за циљ да кроз низ предавња скрене пажњу на превенцију насиља, информисање ученика, родитеља и наставника о опасностима које владају у свету интернета, али и на улици и путу до школе.

            У периоду од 20. новембра до 2. децембра 2017. године, једном дневно, по утврђеном распореду, одвијала су се онлајн предавања (webinari), која су уживо из студија емитована одељењима ученика. Сваки webinar је трајао 45 минута и састојао се из предавања, разговора са предавачима и квиза, којим је тестирано знање ученика. Поред тога, учешће у квизу омогућавало је школама улазак у круг потенцијално награђених школа по завршетку семинара. Ученици из школе са највећим процентом тачних одговора освојили су награду у виду интернет кутка, бежичног интернета за своју школу и једног лаптоп рачунара.

            Предавања осмишљена овим Пројектом била су прилагођена VII и VIII разреду ученика основне школе или I и II разреда ученика средње школе.Ученици Основне школе „Нада Пурић“ слушали су следећа онлајн предавања:

1) „Дигитално насиље – Cyberbulling“ (20. новемабр 2017. године)

Предавач Саша Живановић говорио је о посебном облику вршњачког насиља, како га препознати и како реаговати уколико је упућен нама или другим особама.

2) „Лажни огласи  и врбовање“ (21. новембар 2017. године)

Предавач Игор Јурић говорио је о начинима на које трговци долазе до жртава, како их врбују, ко су жртве, а ко трговци, како препознати опасности приликом тражења посла, на који начин проверити оглас и информације које имамо, како бисмо превенирали овај проблем.

3) „Превенција трговине људима“ (22. новембар 2017. године)

Предавач Игор Јурић говорио је на који начин се све могу превенирати облици врбовања од стране трговаца – пословне понуде, лажно забављање, колико су честе отмице; на који начин можемо безбедно путовати и прелазити границу, шта од докумената и информација треба да имамо са собом пре поласка.

4) „Трговина људима – врбовање путем интернета“ (23. новембар 2017. године)

Предавач Саша Живановић говорио је о интернету као посебном облику врбовања – како то изгледа у пракси, које су опасности и како превенирати.

5) „Вршњачко насиље на друштвеним мрежама“ (27. новембар 2017. године)

Предавач Влада Арсић говорили је о вршњачком насиљу као великом проблему данашњице, о томе како га препознати и како реаговати, о случајевима вршњачког насиља из праксе и какав су епилог имале те приче.

6) „Појам трговине људима и условима у којима жртве живе“ (28. новембар 2017. године)

Предавач Влада Арсић говорио је о појму и облицима трговине људима – шта је трговина људима, како је разликовати од сродних појава, у којим условима жртве живе, као и које механизме трговци користе како жртве не би побегле.

7) „Заштита приватности – како безбедно користити интернет?“ (30. новембар 2017. године)

Предавач Вања Горјанац говорила је о томе како безбедно користити интернет, посебно када је реч о о популарним друштвеним мрежама – како креирати лозинку и чувати приватне податке. Посебно је истакнуто како корисници друштвених мрежа могу сачувати приватност својих фотографија из личне архиве, због обима објављивања разноразних фотографија путем интернета.

8) „Ко су онлајн предатори и како их избећи“ (1. децембар 2017. године)

Предавач Борис Радановић говорио је, у највећој мери, о друштвеним мрежама – како препознати потенцијалане опасности и како препознати предаторе, на који начин чувати приватност и коме се обратити у случају потенцијалне опасности.

            Након циклуса ових предавања, ученици Школе који су слушали предавања, заједно са Ђорђијем Бубањом, наставником техничког информатичког образовања, израдили су пано посвећен темама које су биле обухваћене Пројектом „Гледај Вебинар – буди безбедан“. Ученици су знања стечена слушањем онлајн предавања повезали са лекцијама из информатике, чије су теме биле управо безбедност рада на интернету, дигитално насиље, правила понашања на интернету и интернет бонтон.