Дођи на кафу са…

Поводом Међународног дана старих и Међународног дана кафе, 1. октобра, у ОШ „Нада Пурић“ у Ваљеву организовано је дружење на кафи са нашим бакама и декама, колегама пензионерима, уз музику шездесетих и друштвене игре који не бирају године.

Поред очигледног препознавања значаја старијих људи кроз историју, увек су постојале разне предрасуде и проблеми са којима се старији људи сусрећу. Термин „ејџизам“ се појавио крајем шездесетих година и представља дискриминацију базирану на годинама старости. Широко је распрострањена појава која обухвата све структуре друштва и све узрасне групе. Поред бројних заједничких карактеристика за предрасуде, ејџизам има једну специфичност, уколико живимо довољно дуго, сви можемо постати његове жртве.

У оквиру активности за превенцију дискриминације са жељом да се код ученика јача међупредметна компетенција за одговоран однос у демократском друштву спроведена је, између осталих активности и анкета, која је показала да чак 80% ученика не зна шта је ејџизам.

Породица би требало да буде за све њене чланове место љубави, емоционалне топлине, безусловне међусобне подршке и бриге, а Школа као образовна али и васпитна установа је место где се те вредности и промовишу.

Други део активности представља наставак дружења уз кафу као једног од омиљених напитака и односи се на професионалну оријентацију ученика осмог разреда. Уз разумевање власника прижионице Kopakabana Kafa чија је кафа део многобројних домаћинстава у Ваљеву дуги низ година, одржано је предавање у оквиру предмета Предузетништво. Ученици су имали прилику да чују на који начин је могуће покренути сопствени бизнис, шта је неопходно да би толико година опстали на тржишту, које су предности а које мане приватног пословања као и све оно што се тиче предузетништва у реалним околностима. С обзиром да је предавање одржала власница могли смо да утичемо и на родне стереотипе везано за жене у предузетништву.

Comments are closed.