Пројекат „Сећање на претке“- биологија

У оквиру пројекта “ Сећање на претке“ ,  на наставном предмету биологија ученици осмог разреда су кроз истаживачки рад обрађивали теме које су вези са Првим светским ратом.

Резултате истраживачког рада представили су својим другарима  на огледном часу 28.10.2022. у одељењу 8-1 у присуству директора школе Ане Савковић. 

Теме истраживачких радова које су ученици представили су:

1. Исхрана војника у Првом светском рату

Истраживаки рад су спровели и презентовали ученици Тијана Јанковић и Ђорђе Урошевић. Чувени таин- хлеб који је отхранио и  одржао нашу војску истражен је са више аспеката: нутритивне вредности, симболике и наслеђа. Презентован је његов начин припреме, а такође смо имали част да на часу  испробамо чувени хлеб , који су ученици припремили и донели. Ученици су са поносом таином служили колектив школе.

2. Наталијина Рамонда,-ботанички симбол Првог светског рата

Ученице Милица Дестовић и Лана Давидовић  истражиле су таксономске одлике ове биљке са освртом на рад чувеног Јосипа Панчића заслужног за систематику и податке о овом таксону.

3. Епидемије у Првом светском рату  

Микробиолошки узрочници епидемија  које су отежавале борбену моћ наше војске били су тема овог истраживачког рада. Поред микробиолошких узрочника рад је презентован и са освртом на симптоме и начин лечења војске. Поменути су чувени лекари који су положили своје животе помажући оболелим. Рад су веома темељно урадили презентовали ученици Матеа Андрић и Филип Марковић.

4. Ботанички симболи Првог светског рата 

Поред чувене Наталијине Рамонде,  ученица Антонина Антонић 8-3 представила је и маслину и лимун, медитеранске биљке које је довела у везу са путевима наше војске. Ученица Сара Шуловић 8-2 представила је биолошки феномен анабиоза који је симболички одликовао и нашу војску. Издизање из пепела ослабљених и храбрих војника  повезан је  способношћу Наталијине Рамонде да потпуно осушена оживи након неколико капи воде.

 Са поносом,  љубављу и сећањем на претке ученици су предано и веома темељно обрадили и прзентовали  своје теме.

Comments are closed.